COVID-certificaat is er! Nieuws RSS

Vanaf 1 juli kan je binnen Europa gebruik maken van je persoonlijk COVID-certificaat. Wie gevaccineerd is, recent een negatieve COVID-test aflegde of is hersteld na een positieve COVID-test, zal zo kunnen aantonen dat hij ‘covid safe’ is om te reizen.

Er zijn drie soorten certificaten

  1. een vaccinatiecertificaat: dit certificaat is al beschikbaar na de eerste prik. Na de tweede prik wordt er een nieuw certificaat aangemaakt. De meeste EU-landen zullen alleen een certificaat van volledige vaccinatie aanvaarden én pas vanaf een bepaalde wachtperiode na de volledige vaccinatie, omdat de bescherming dan pas optimaal is.
  2. een testcertificaat van een PCR-test (geen snel- of zelftest) met een negatief resultaat. Het certificaat moet kort voor het vertrek naar het buitenland aangemaakt zijn. 
  3. een herstelcertificaat dat aantoont dat je hersteld bent van COVID-19. De geldigheid van dit certificaat zal in de meeste landen 180 dagen zijn.

Toegang tot je certificaat

Digitaal

Alle certificaten die voor jouw persoonlijke situatie beschikbaar zijn, kan je raadplegen en downloaden via Mijngezondheid of Mijnburgerprofiel, of in de COVIDSafe.be app.

Op papier

Je vaccinatiecertificaat kan je ook laten opsturen per post. Hou rekening met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week.

Contacteer hiervoor de Helpdesk op 078 78 78 50 (9 tot 19 uur op weekdagen)

Zorg dat je tijdens je reis naar het buitenland jouw certificaat bij de hand hebt, niet alleen online, maar ook gedownload/offline op je smartphone of tablet bijvoorbeeld. Of zorg voor een geprinte of papieren versie als back-up. Zo heb je geen probleem als je onderweg geen internetverbinding hebt.

Prijs

Het COVID-certificaat is gratis.

Er is wel een kost verbonden aan de test die aan het testcertificaat vooraf gaat. 

Ga je op reis? Informeer je goed!

Als je op reis gaat, is het belangrijk dat je je op voorhand goed informeert over de situatie in het land van bestemming. Het is altijd mogelijk dat bepaalde landen strengere regels opleggen. Op diplomatie.belgium.be vind je reisadviezen per land.

Medisch Centrum Vilvoorde

Vanaf 1 juni start het Medisch Centrum Vilvoorde (AZ Jan Portaels, Gendarmeriestraat 65 in Vilvoorde) met een apart aanbod voor vertrekkende reizigers en evenementen.

De openingsuren blijven dezelfde: van 12 tot 17 uur, 7 dagen op 7 en afspraken kunnen gemaakt worden via het callcenter op 0492 18 75 35.

Opgelet! Aangezien dit niet over ‘zieken’ gaat, betaal je 50 euro per testafname. De betaling gebeurt uitsluitend met bancontact. Geteste personen krijgen een dag later een email vanuit het labo met een link naar het resultaat.

Gepubliceerd op donderdag 17 juni 2021 15.12 u.